Etusivu » Lifestyle » Soffaperunat-blogi

13.06.2018
Kun asunnosta syntyy koti

Yleisesti puhutaan asuntomarkkinoista, asuntoalueista ja asuntojen tasoista. Mutta miten ja milloin asunnosta syntyy koti? 

 

Aihetta lähdin pohtimaan lukiessani erilaisia aiheeseen liittyviä tutkimuksia, joissa sivuttiin myös asunnon ja kodin eroa. Kun lähdetään ostamaan tai vuokraamaan asuntoa, siinä vaiheessa ei puhuta kodin ostosta vaan yleisesti asunnon ostosta.

 

Asunnon ostoon vaikuttavat kuitenkin syvällisemmin moni eri seikka: Asunnon kautta rakennetaan omaa identiteettiä, jolloin asunnosta muodostuu koti. Oman identiteetin rakentamiseen taas vaikuttaa se, millä tavalla ja miten kukin tarvitsemme oman tilan ja oman paikan.

 

Uusioperheissä tämä saattaa olla ongelma, ennen kuin uudet perheenjäsenet oppivat tuntemaan toistensa tilan tarpeet – niin fyysiset kuin henkisetkin tilan tarpeet.

 

Yksineläjien taloudessa taas edellä mainittua ongelmaa ei ole, mutta tärkeiksi asioiksi muodostuvat mm. naapurit, oma rauha ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elinympäristöön.

 

Mikäli naapurusto rajoittaa oman elinympäristön rakentumista, se saattaa vaikeuttaa yhteisöllisyyden rakentumista ja ennen pitkää johtaa eristäytymiseen ja yksinoloon. Kerrostaloasumisessa yhteinen piha-alue voi olla haaste: ellei asukkaalla ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen omalla mielekkäällä tavallaan, hän eristäytyy eikä häntä kiinnosta yhteiset alueet.

 

Näin kevään ja kesän koittaessa tulee asuntokuume…aivan kuten autokuume, venekuume, mökkikuume. Kun aurinko paistaa, päivät ovat pidentyneet ja ilma suosii – ihmisestä tulee rauhaton ja hän kaipaa jotain muutosta.

 

Muutto uuteen asuntoon on aina jännittävä hetki. Vaikka olisi muuttanut useastikin elämänsä aikana, se on aina yhtä jännittävää. Muuttoaikataulu stressaa, samoin kasvavat laatikkopinot, joita lopuksi on niin paljon, että aina täytyy ihmetellä, miten se tavaramäärä on ylipäätään mahtunut siihen kotiin.

 

Mutta: kun laatikot on purettu, huonekalut löytäneet paikkansa ja pikku tilpehöörit ja muistoesineet aseteltu oikeille kohdilleen, silloin alkaa asunto tuntua kodilta.

 

Kaikille tänäkin kesänä muuttaville: Elämisen riemua uudessa kodissa!

 

                                                                                                                         Tarja R., yrittäjä


Soffaperunat-blogi

Kun haluaa tehdä asiat paremmin kuin muut, on alaan paneuduttava syvällisesti. Blogijutut syntyvät yleensä iltamyöhään soffan nurkassa tuumaillen.

 

Soffaperunat-blogissa menemme pintaa syvemmälle: pohdimme mm. kiinteistönvälitysalaa, asumista, muuttoa, sisustamista ja remontoimista. Laitamme itsemme likoon myös näin: pohdiskellen ja ajatuksia vaihtaen.

 

Mukavia lukuhetkiä!

Blogiarkisto

SEINÄJOKI

040 150 4444

Keskuskatu 11, 60100 Seinäjoki

 

Avoinna arkisin ma-pe klo 10.00-16.30
tai sopimuksen mukaan. 

 

VÄLITTÄJÄT ›
FB-Seinäjoki ›  

Vaasa

040 6700 170

Laivakatu 13 C, 65100 Vaasa

 

Avoinna arkisin ma-pe klo 10.00-16.30 

tai sopimuksen mukaan. 

 

VÄLITTÄJÄT ›
FB-Vaasa ›   

Kokkola

040 350 7001

Isokatu 11 E, 67100 Kokkola

 

Avoinna arkisin ma-pe klo 10.00-16.30 

tai sopimuksen mukaan. 

 

VÄLITTÄJÄT ›  

FB-Kokkola ›   

Sulje sivuvalikko